DE L’UNITAT DE LLENGUA I
UNES ATRES COSES

PER: JOAN COSTA I  CATALA
 
 
Baixa't el doc.
 
 

Fa algo de temps, declarava u dels participants en un polemic Congres de Llengua Catalana: “No existeix una llenga i literatura valenciana diferents a la catalana”. I l’alcalde d’una poblacio valenciana antiga i carregada d’historia confirmava que “aixo sempre ho havia tingut molt clar”. 
A mi m’han fet por sempre les evidencies en materies opinables, perque solen ser indici d’adoctrinament o d’ignorancia. De totes maneres als valencians el tema no importa massa. Lo unic que nos interessa per ara tindre ben clar es SI EXISTIX O NO una llengua i lliteratura valenciana. El que siga diferent, semblant o igual que la catalana no nos trauria la son, si molts catalans i alguns valencians, molt sabuts ells, no estigueren empenyats des de fa un grapat d’anys, i ara més que mai, en que la llengua valenciana no solament es igual a la catalana, sino que ES LLENGUA CATALANA, millor dit, es un dialecte de la llengua catalana, no ha tingut ni té, per tant, existencia independent de la llengua catalana; lo qual no solament es una falsetat, sino una descarada usurpacio de nom i de contingut. 
Estos senyors que veuen les coses tan clares son els qui nos obliguen als valencians a defendre la titularitat d’una llengua que tenim en tranquila possessio des de fa més de sis sigles baix el nom, mai discutit, de LLENGUA VALENCIANA. Nos obliguen tambe a lluitar contra una “normalitzacio” que té com clar objectiu la SUSTITUCIO de la llengua valenciana per la catalana, fet que contradiu per sí mateix la tan cacarejada unitat de llengua, perque, si foren iguals, no caldria canviar la valenciana com ho estan fent. “Qüestio d’ortografia”, diuen, per a traure-li importancia a la cosa. “Qüestio de nom”, diuen tambe, com si igual tinguera dir-nos valencians que francesos o russos. “Qüestio de fonetica, de morfologia, de sintaxis, d’identitat, de personalitat i de moltes més coses”, afigc yo. 
Fem una prova. He imaginat un curt dialec entre una ama de casa i la chica de servici procurant imitar, no d’una manera tecnica sino a l’alcanç de l’home del carrer, la fonetica catalana. A vore si algun valencià creu que este dialec es possible en qualsevol poblacio valenciaparlant del nostre Regne: 
- Senyuréta, Na Leunó es aqui al saló, diu que s’ha espatllat la gallèda i que, per això, plegarà d’hora. 
- Digui-li que vingui. 
- Ja soc aquí, senyureta, què n’es de bunic aquest mirall que tè a la sèva ma!. 
- No m’amuhinis ara, minyona, atansa’t a mi i, en lloc de xafardejà, cuntesta’m si has escumbrat ja la meva cambra. 
- Còm que la senyurèta s’aixeca tard... A mès a mès he tengut que acumpanyà al nen com tots els dies de cada dia. ¿Sap que un senyó gran li ha dunat un petó avui al dematí?. 
- Seria ben segú l’oncla. Una mica boix es ell; això no vol pas di, però, que sigui mala persona. Ha estat un bon noi tota la vida. 
- Jo no u sè pas, senyurèta, perquè a casa meva no tenim oncla. Si li sembla, tanmateix, prendrè cumiat i me’n anirè a culgà. Què n’estic de cansada!. 
- Tu no surtiras fins que jo t’u digui. Mira si sota la taula ès un mitjó que m’ha caigut i agafa’l. 
- Senyurèta, u fa vustè, jo soc una minyona desenvolupada. 
- Senyó, còm està el servei avui en dia! 

I no crega el qui està llegint aço que es tracta de paraules rebuscades i dificils. Es catala corrent i vulgar. Perque, si anem a alguns eixemples de “català literari”, nos trobem en perles com estes: 

“S’arrossega un verm badoc, fill de marfanta, en demanda de clemencia. Si s’abellia la viscera de la pietat autocràtica a concedir-me una sola paraula vivificadora de perdó, m’agemoliré, rebuig de tènia, fins a fer-li eternes mamballetes. 
Bastarà ajupir-te, manu, per tal que un servidor t’amidi còmodament tendrums i molses, i et festegi amb cortesia les costelles i altres diverses mostres de cocals. I no se m’atabuixi en la escomesa, que prou la ganiveta es esmolada.” 

¿Ho té clar el senyor alcalde? Crec que no cal insistir més. Nos importa un pebre als valencians si el catala es igual o no a la nostra llengua. Pero nos importa, i molt, el fet de que EXISTIX UNA LLENGUA I LLITERATURA VALENCIANA, que es cosa NOSTRA, no dels catalans, ab tot el respecte. El poble valencià no pot admetre, per fidelitat a la seua historia, ¡per dignitat!, que un atre poble li lleve lo que es seu i damunt diga que no li perteneix ni el nom. ¡PROU!.

 
Portada El Puig Nº 9 Revista El Puig Colectiu Jovenil d'Associacions Valencianistes
 
Actualitat Cursos de valencià Enllaços interessants Informa't Llibres en valencià Volem saber la teua opinio Portada de la web